A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Noen blikk på Henrik Ibsens gate

Henrik Ibsens gate – tidligere Drammensveien – består av flere kjente bygninger og er en sentral gate for makt og kultur ikke bare for Oslo, men hele landet. Dette blir en kort presentasjon av noen sentrale bygninger/institusjoner samt noe av det som betyr noe for meg.

Nummer 1 burde jeg nok starte med, men det gjør jeg ikke. Jeg kommer fra den motsatte retningen og går rett på Nasjonalbiblioteket som det heter nå. Venner meg ikke til å si det, det er fremdeles Universitetsbiblioteket for meg.
Uansett. Biblioteket har adresse Henrik Ibsens gate 110 og er en koloss av en bygning. Det er stengt da jeg er på utsiden, så jeg får ikke sett om det ser likedan ut som det gjorde da jeg i perioder benyttet det som lesesal.
Biblioteket har en stor samling av skriftlig og annet materiale som publikum har tilgang til. Alle dokumenter herunder bl.fotografier, musikk etc., skal pliktleveres til Nasjonalbiblioteket og de er søkbare på nettsiden deres.

Nasjonalbiblioteket

Tvers over gaten for Nasjonalbiblioteket ligger Ind-Eks-huset. Jeg blir visst aldri ferdig med det. Jo mer jeg ser på bygningen, jo vanskeligere har jeg for å bestemme meg for om det er stygt eller om det har sin egen form for skjønnhet. Ind-Eks-huset på Solli plass sier vi som regel, men adressen er Henrik Ibsens gate 100.

John Andreas Engh er arkitekten bak huset og han er et sentralt navn i Oslos arkitektur. Han står også bak Oslo Sentralstasjon og andre kjente bygg. Han mottok arkitekturprisen Betongtavlen i 1965 hovedsaklig for arbeidet med Ind-Eks-huset.
Skulpturer i det offentlige rom er en av mine kjepphester. Ler! Det er mange skulpturer i Oslo og det setter jeg umåtelig pris på. Ved inngangen til Ind-Eks-huset står Gunnar Sønsteby lent opp mot sykkelen sin. Det er nesten så jeg skvetter hver gang jeg møter ham så levende er den.
Gunnar Sønsteby av Per UngSkulpturen er laget av Per Ung.

Alle bygningene og den lille «parken» som ligger på venstre side har adresse Sommerogaten og jeg hopper derfor bukk over dem i denne omgang.

Jeg går videre til neste kvartal og kommer til Handelsbygningen, Henrik Ibsens gate 60. Hvordan det kan være 40 numre mellom Ind-Eks-huset og dette går over min forstand, men sånn er det.

Handelsbygningen

Det er mange forskjellige butikker i første etasje mot gaten og Papirhuset er en helt spesiell butikk. Den har eksistert sammenhengende siden 1924 og er spesialister på papir og kontorrekvisita til privat og kontorbruk. Det de ikke har av rekvisita skaffer de på forespørsel.

Papirhuset i Handelsbygningen

Nobelinstituttet tvers over gaten for Handelsbygningen tilhører Henrik Ibsens gate og har nummer 51 iflg nettsiden sin. På Wiki står det nr.9. Jeg regner med de vet selv hvor de holder til, så la meg si at det er nummer 51.

Nobelinstituttet
Det er her Fredsprisen blir kunngjort hvert år, som de fleste vet. Nobelinstituttet har eget bibliotek i bygningen med adgang for publikum.På utsiden står Alfred Nobel selv og skuer ut i det store intet.

På neste hjørne – et helt eget kvartal – ligger den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48.

Etter 11.september har de plassert ut stålgjerder rundt bygningen et godt stykke ut på fortauet og det er mange vakter. Det kjennes ubehagelig å gå her og jeg tør nesten ikke ta bilder.
Jeg har tidligere vist bilde av ambassadørboligen Villa otium: Godt nyttår!

Dette er rekken med bygninger i neste kvartal. Det første huset på høyre side av bildet har adresse Hansteens gate 2 . Men så er det neste hus. Det hadde i over 100 år adresse Drammensveien 16, men etter skiftet er det Henrik Ibsens gate 40-42. Her er det i dag eiendomsmegler Poppe som holder til i forretningslokalene i første etasje.
Familien Qvist eide huset i mange år og hadde stor bokhandel i lokalene i første etasje. Bokhandelen ble lagt ned i januar 2007. Byen i forandring har skrevet om nedleggelsen.
Jeg har jobbet i denne bokhandelen, det er den jeg har omtalt her:

På hjørnet av neste bygning holder Pascal til. Dette er nr.36. Jeg har skrevet om påskebesøk der i et tidligere innlegg og hopper glatt videre. Mener forresten at det var apotek i lokalene her for noen år siden, men det er mulig jeg husker feil.

Tvers over gaten i neste hus ligger Sol Cigar Co – nr.28 – på hjørnet og der har jeg også vært før.

Ibsenmuseet

Bygningen som rommer Ibsenmuseet ligger vegg-i-vegg med Sol Cigar Co og det opereres med to adresser;
Henrik Ibsens gate 26 og Arbins gate 1, jeg blir forvirret av det. Men på Ibsenmuseets side står det: «Leilighetens adresse i Ibsens tid var Arbins gate 1. Nå er leiligheten en del av Ibsenmuseet med inngang fra Henrik Ibsens gate 26.»
Jeg har vært der på omvisning flere ganger og slutter ikke å lære noe nytt. Anbefaler det på det varmeste!
Jeg må forresten også nevne den flotte skulpturen av Ibsen som står på utsiden og som er laget av Nina Sundbye. Jeg anbefaler Jarle Pettersons artikkel om henne.

Da er det på tide å komme seg over gaten på den siden hvor Slottet ligger, Henrik Ibsens gate 1.

Slottet
Det er en gangvei her og øverst på venstre side står Ada Madssens skulptur av Dronning Maud.

Slottet sto ferdig i 1849 og først da vi fikk vår egen konge ved kong Haakon i 1905 ble det innstallert toaletter.
Slottets historie kan du lese om Kongehuset.no eller på Wiki.
*
Nå ser jeg at jeg har glemt noe. Jeg er begeistret for de røde telefonkioskene – Riks – og vil gjerne nevne at det er to stykker av dem langs ruten jeg har gått. Den ene står oppe ved Solli plass og den andre på hjørnet av Henrik Ibsens gate/Inkognitogaten. Bildet viser den siste.

Telefonkiosk Henrik Ibsens gate/Inkognitogaten

*
* Tilføyelser/rettelser 10. juni 09
Raag Raaum nevner i kommentarfeltet kunstverket «Sildefiske» av Rolf Nesch og undret seg på om det var fjernet fra Ind-Eks-huset. Jeg var og så etter for noen dager siden og «Sildefiske» er der fremdeles.

22 kommentarer tilNoen blikk på Henrik Ibsens gate

 • Maria...

  Nice to see Oslo , takk. Can you tell me which its the best village in Oslo for buy apartament. My husban and I want to see for this.
  Hugs from Ibiza and GRACIAS.

 • Bente

  Ikke bare tar du flotte bilder, du skriver bra med en god porsjon humor. Gøy å lese 🙂

  PS.De telefonkioskene virker de ennå, eller går de under klenodium nå tro? 🙂

 • Randi's Tanker

  Takk for en hyggelig tur på gamle Drammensveien. Min bror bodde i Arbiensgt 2 på syttitallet, så jeg har vært en del i området. Forresten; dengang het gaten Arbiensgate. Har du noen forklaring på at det i dag heter Arbinsgate?

 • Anne

  Takk for grundig og hyggelig guiding i engate jeg har gått mange ganger, men aldri visst noe om :-))

 • Anne-Sophie

  Maria: Sorry, I don`t know.

  Bente: Det er liksom meningen at det skal være litt humor her på bloggen. Ler! 😉
  Ja, telefonkioskene fungerer. De er vernet av Riksantikvaren også.

  Randi: Takk for hyggelige ord! Nei, jeg vet ikke hvorfor. Som det står her: Arbins gate endret gaten navn i 1983.
  Det er mulig det står i nyeste utgave av Oslo Byleksikon, men jeg har bare den som er fra 1960-tallet.

  Anne: Tusen takk!

 • Morten Pedersen

  Flott serie med mye informasjon. jeg hadde ikke en gang fått med meg at gata har skiftet navn. 🙂

 • Svein

  Flott byvandring! Og kjekt å få vite nytt navn på Drammensveien.

 • raag raaum

  Ind(ustriens og)Eks(portens) hus (hvis vi husker dette riktig), var grundig hatet av mange, fordi det erstatta arkitektur som for å si det kort og overfladisk, minte om Victoria Terrasse og husene mellom. Det forklarer nok nummerforvirringa.

  Vi har alltid sett på dette huset som et av mesterverkene fra denne perioden. Det er vanskelig å få til et bilde som gir hele komplekset rettferdighet. «Høyhuset» du har med så klart, balanseres av de to sidefløyene.

  Mens huset ennå var nytt og ansett som viktig design, var det arkitekturbibliotek og utstillinger i underetasjen, og rett inn for inngangsdørene i «høyhuset» ble en møtt av det fantastiske materialbildet av Rolf Nesch – Sildefiske (med forbehold om at det bare er et navn vi brukte om det.) Det skal visstnok være fjerna?

  En annen ting som få legger merke til, er på andre side av gata, litt lenger mot sentrum, finnes (fantes) Oslo Lysverker, der det er smijernsarbeider med hakekors utenfor. (Vel, reint teknisk er det jo Sommerrogata, så kanskje det kommer seinere?)

  Morsom info du kommer med! Håper det er ok å legge litt til sekstitallsinfo?

  Ei lita anekdote, er det plass til det også?

  På hjørnet Henrik Ibsens gate (Drammensveien den gangen) og Cort Adlers gate var det en gang i tida Chevroletforhandler. Et forholdsvis «up-market» sted rundt 1960.

  Så var det en ung fisker fra Rørvik som hadde hatt riktig hell med seg, reiste til Oslo, og kom til å gå forbi denne forretninga. Han var kledd som fisker, i brune gummistøvler, og det var bare såvidt han ikke ble kasta ut.

  I stedet kom en overlegen selger smilende, og sa: «Hva kan jeg hjelpe Dem med da, unge mann?»

  «Eg skoilla hatt meg ein sån ein!» sa han og pekte på Chevroleten som sto utstilt.

  «Javel, og hvordan har De tenkt å betale for den?» Selgeren brukte sin mest syrlige stemme.

  «E ha pæng i banken.»

  «Hvilken bank?»

  «Rørvik Sparebank.»

  Her er det selgeren viser seg som selger, ikke bare overlegen hovedstadsmann. Han ber om «et øyeblikk», går ut på kontoret hvor han ringer opp sentralen, blir koblet over til Rørvik Sparebank, og sier at han har en ung herre med navn XX i forretningen, som vil kjøpe en bil. Kan han virkelig ha råd til det?

  «Ka kosta bil’n» svarer den sindige banksjefen i Rørvik, og han får svar. (Jeg vil gjette på noe rundt 40.000 eller deromkring.)

  «Nå ja,» svarte banksjefen, «så læng hain itj ska ha meir enn ein tre-fir tå dæm, så …»

 • Anne-Sophie

  Morten: Det er ikke mulig å følge med på alt. Det skjedde for noen år siden, i 2006.

  Svein: Bli litt oppdatert på Oslo, ja. 😉

  raag raaum: Velkommen hit!
  Ja, du husker nok riktig når det gjelder Ind(ustriens og)Eks(portens) huset. 🙂
  Jeg burde kanskje tatt med litt om Det engelske kvarter, men det ville bli litt langt. Jeg tror ikke «Sildefiske» er fjernet uten at jeg skal si det for sikkert. Jeg kan stikke hodet inn en dag og kikke.
  Lysverket, ja. Ettersom det har adresse Sommerogaten valgte jeg ikke å ta det med i denne omgang.
  Tusen takk for god og opplysende kommentar og morsom anekdote!

 • Rune (Bildebloggen)

  Her er det bare å takke for en fin og lærerik tur Anne Sophie. Og at gaten har fått nytt navn har gått meg hus forbi, dog husker jeg diskusjonen det var om dette, men der stopper det også, helt til nå 🙂

  • Det var mange Oslofolk som protesterte på navneendringen og også ordføreren i Drammen, om jeg ikke husker feil.
   Tusen takk!

 • Ståle

  Deilig å vandre sammen med deg i denne velkjente gata. Nasjonalbiblioteket kjenner jeg godt. Oppsøkte det hver gang jeg var i Oslo mens jeg studerte. Papirhuset og Nobelhuset er også blant mine favorittbygninger i denne gata. Og, som deg, får jeg lettere frysninger nedover ryggen av å se den amerikanske ambassaden. Minner meg mest av alt om et innslag fra diktaturer. Synd at det har blitt sånn.
  Visste ikke om Ibsenmuseet. Neste gang jeg er i byen skal jeg se om jeg ikke kan sette av litt tid til et besøk der. takk for tipset!

  • Ettersom du var i Oslo i studietiden, er du nok kjent med Nasjonalbiblioteket og de andre bygningene, ja.
   Anbefaler deg absolutt å ta en tur i Ibsenmuseet! Selve leiligheten i andre etasje får man ikke se uten med guidet tur, men det er det verdt.
   Veldig hyggelig å se deg tilbake smått om senn i bloggeland, Ståle!

 • anne -moseplassen

  telefonkjoskene er supre, det blir jo faktisk stille og skjermet i de, også er de jo rett og slett små smykker 🙂

  Ellers er jeg fremdeles gretten over navnkonstruksjonen Ibsens gate. Den hadde et navn den gata der…. *hrmpf*

  Amrikanske ambasaden er egentlig et veldig fint bygg, synd at det har blitt så klemt der, men det er da bedre nå enn det var, med stygge midlertidige barrierer og betongklosser.

  • Så artig å lese at du også liker telefonkioskene!
   Drammensveien, ja… 😉 Enig med deg i hvordan du beskriver ambassadebygget, men det ser skremmende ut der nå.

 • Ivar

  Flott serie…sist gang jeg var der tror jeg det het drammensveien… 🙂 fint fortalt med bilder iaffall,….

 • Da er det noen år siden du var i Oslo, Ivar. Tusen takk for hyggelig kommentar!

 • Jeg har hittil fått 1323 spamkommentarer på dette innlegget! Og stadig stigende! Hjelpe meg!

 • Ro, ro til fiskeskjær…

  I posten Noen blikk på Henrik Ibsens gate nevner en person i kommentarfeltet kunstverket “Sildefiske” av Rolf Nesch og undret seg på om det var fjernet fra Ind-Eks-huset. Jeg var og så etter for noen dager siden fra utsiden og den var der fremdeles. Da…

 • Det er godt han ikke ligger på nudistdelen…

  av Huk, for der er det ikke populært med fullt påkledde amatørfotografer som meg. Men dette er altså Ikaros og han har ligget nede ved vannkanten helt siden 1972.
  Ikaros av Annasif Døhlen
  Ikaros er laget av Annasif Døhlen i 1967 og er en av Oslo kommun…

 • […] det høye huset, men også bygningene som ligger ved siden av. Etter at jeg hadde postet innlegget “Noen blikk på Henrik Ibsens gate”, drev jeg og funderte på å skrive om Det engelske kvarter, men jeg klarte ikke å finne noen […]

 • ABC i ord og bilder – # 21 – bokstav U…

  Min U er en personlig beretning og hyllest til det Underskjønne livet!
  «Hun har sommerjobb i en tradisjonsrik bokhandel og det er bare dager igjen til hun skal slutte og starte på studiene. Det er ettermiddag og fremdeles en del kunder i butikken. Sm…