A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Tordenskiold i sjøen sprang

I dag står Peter Wessel Tordenskiold og den lille kanonen hans på Rådhusplassen i Oslo, rett ved Kontraskjæret. Men der har han ikke stått fra begynnelsen av. Fra ideen til en skulptur ble fremsatt og til den var en realitet er også en spesiell historie.

Tordenskiold slik han står i dag med ryggen mot Kontraskjæret.

Tordenskiold slik han står i dag med ryggen mot Kontraskjæret.


På slutten av 1880-tallet fant borgerne i Christiania ut at de burde ha en statue av Tordenskiold i byen sin. Det ble utlyst en konkurranse beregnet på norske kunstnere hvor oppdraget var å lage et utkast til en skulptur. Flere kunstnere deltok med sitt bidrag. I første del av konkurransen i 1890 vant Brynjulf Bergslien med sitt forslag, på andreplass kom Mathias Skeibrok og på tredje Anders Svor.
Året etter ble det holdt en ny konkurranse med en engere krets av deltakere. Her vant Svor og maleren Axel Ender kom på andreplass. Da skulle man jo tro at alt var opp og avgjort og at oppdraget skulle gå til Svor. Men slik gikk det ikke, utføringen av monumentet gikk til Ender til Anders Svors store skuffelse. Årsaken skal ha vært at »den offentlige mening fant [utkastet] best».
Tordenskiolds plass i Kristiania med Tordenskioldstatuen og Hotel Paris i bakgrunnen. Håndkolorert postkort fra ca. 1905, tilhører Oslo Byarkiv. Fra Oslobilder.

Tordenskiolds plass i Kristiania med Tordenskioldstatuen og Hotel Paris i bakgrunnen. Håndkolorert postkort fra ca. 1905, tilhører Oslo Byarkiv. Fra Oslobilder.


Ender gikk dermed i gang med skulpturen og fikk den etter hvert støpt i bronse hos Christiania Kunst- og Metalstøberi som ble drevet av Ernst Poleszynski i Øvre gate 7 på Grünerløkka. Her har flere kjente skupturer blitt støpt. Sokkelen ble tegnet av arkitekt Henrik Bull etter Enders utkast og utført hos Bergen Stenhuggeri. Skulpturen ble bekostet av innsamlede midler fra byens befolkning.

17. mai 1901 ble den avduket med det som – utfra gamle bilder å dømme – kan karakteriseres som skikkelig festivitas. Den fikk en fremtredende plass på det som tidligere het Tordenskiolds plass i det gamle Pipervika, omtrent der dagens Tordenskioldsgate, Rosenkrantz`gate og Rådhusgata munner ut. Som man kan se av det gamle bildet til høyre var selve skulpturen omkranset av et dekorativt smijernsgjerde, det er den ikke i dag hvor det kun er en slags trapp nederst som man kan sitte på.

Da saneringen av Pipervika tok til og det nye Rådhuset skulle bygges måtte Tordenskiold flytte på seg, det er noe uklart hvor han sto i en periode. Men under andre verdenskrig sto skulpturen i hvertfall rett ved sjøsiden av Rådhuset, ved Skansen og hadde da fått ny sokkel som okkupasjonsmakten sto bak utformingen av. Man fant frem originalsokkelen igjen i 1955 og skulpturen ble stående på samme sted. På slutten av 1990-tallet ble den flyttet til nåværende plassering med ryggen til Kontraskjæret på grunn av omlegging av trikkelinjene over Rådhusplassen.

(Bildene blir større når det klikkes på dem.)

Comments are closed.