A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Oslo Domkirke – prekestolen og alteret

Domkirkens barokkinventar er praktfulle verk og to av dem er laget av samme mester. Det gjelder prekestolen og alteret som begge kom på plass i kirken i 1699. Etter tradisjonen skal kunstneren ha vært fra Nederland, men man vet ikke hvem han var.
Klikk på bildene for større format.

Prekestolen som er laget av en ukjent mester med assistanse fra norske treskjærere. På monogrammet over himlingen står det CV for kong Christian V.

En av englene som titter frem på prekestolen

«Naar himel jord og alt forgaaer Guds ord og løfte ævig staaer»

Himlingen på prekestolen med engler, Christian Vs monogram og kongekronen på toppen

Altertavlen med akantusranker. Mesteren bak altertavlen hadde norske treskjærere til hjelp og disse overtok etter hvert ansvaret for utformingen. Altertavlen er delt i tre; nederst er nattverden, i midten Kristus på korset med Maria og Johannes og øverst den seirende Kristus.

Den nederste delen av altertavlen som fremstiller nattverden. (Det er ikke mulig å komme helt frem til alterområdet pga.avsperringer og derfor er dessverre et alterlys med på bildet.)

Den midterste delen av altertavlen med Kristus på korset.

Øverste del av altertavlen med den seirende Kristus.

Comments are closed.