A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Arendalsgata før og nå

Står man med ryggen til Gråbeinsletta og ser i retning Sagene kirke, ligger Kristiansands gate som første gate til venstre. Neste gate som krysser Arendalsgata er Grimstadgata. Akkurat her er det kirken som dominerer.

Postkort med motiv fra Arendalsgata utgitt av J.H Küenholdt. Fra Nasjonalbibliotekets bildesamling.

Postkort med motiv fra Arendalsgata utgitt av J.H Küenholdt. Fra Nasjonalbibliotekets bildesamling.

Jeg vet ikke når det gamle bildet til høyre er tatt og heller ikke hvem som er fotografen. Det er et postkort utgitt av J.H Küenholdt og ifølge Preus Museum var firmaet aktivt på begynnelsen av 1900-tallet. Allikevel kan bildet være noe yngre; på høyre side kan man se at det er plantet trær i det som er dagens park, og i følge Oslo byleksikon ble parken Gråbeinsletta opparbeidet i 1920-1922.

Arendalsgata sett fra omtrent samme posisjon som det gamle bildet. Dette bildet er fra februar 2015.

Arendalsgata sett fra omtrent samme posisjon som det gamle bildet. Dette bildet er fra februar 2015.

Bildet har mange detaljer. Tre unge menn står på fortauet ved rekken med trær, det kan se ut som det er sommer og solskinn og den ene av dem har stråhatt på hodet, en annen ser rett på fotografen. Hvis vi fortsetter på høyre side kan vi se at det ligger en kiosk inne på selve området som i dag er et parkområde rundt kirken. Bak der igjen, langs Grimstadgata ligger den lange rekken av gårder som har gateadresse Dannevigsveien 7. Dette var en av byens første kommunale leiegårder og sto ferdig i 1902. Det var arkitekt Henrik Nissen som tegnet den.
Helt bak i bildet, midt i, er det flere mennesker ute, vi kan også se en liten lastebil og en åpen personbil.

På venstre side ligger Arendalsgata 16 på hjørnet ved Grimstadgata hvor blant annet Sagene bingo holder til i første etasje i dag. På venstre hånd kommer et hestekjøretøy og det kan se ut som det er hestemøkk i gaten. Rett ved hesten sees en et par menn på fortauet og en syklist. Nærmere fotografen er to småjenter iført kjoler med forklær over, de har fletter begge to.

Trehuset på venstre side rett ved hestekjøretøyet eksisterer ikke i dag. Når det gjelder murgården til venstre i bildet på hjørnet ved Kristiansands gate, har jeg ikke funnet noen opplysninger om når det ble reist eller revet. Adressen er Kristiansands gate 1 og dagens bygning er fra 1933.

Hvis man ser på bildet til venstre, som er fra 2015, er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen selv om endringene er store. Se på trærne; fra å være tynne med behov for støtte er de nå store og kraftige. Telefonkioskene Riks er nye, og det samme er som sagt huset på hjørnet i Kristiansandsgate 1 og bebyggelsen hvor det tidligere var et trehus. Til venstre for telefonkioskene, utenfor bildet, ligger Sagene samfunnshus.

Comments are closed.