A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

1. desember 1910 i Dannevigsveien 8

var det neppe sol slik som på bildet 100 år senere.

I portnerboligen i forgården bor en liten familie som består av ekteparet Axel og Aagot og deres datter Aslau Pettrea som ble født i august. Leiligheten de bor i betegnes som portnebolig i forgaarden og ligger i 3.etasje på kvisten. Den består av et rom og kjøkken og har ikke bad. Familien har en husleie på 12 kroner i måneden.

Axel er 25 år gammel, født utenfor Tønsberg og jobber som fabrikkarbeider. I en merknad er det skrevet: «Manden arbeider paa Slemmestad men kommer hjem hver lørdag, regner sig som hjemmehørende her. Var her i byen 1/12.10.» Aagot er født i Kristiania og er 20 år.

I en leilighet med kjøkken som ligger i forhus i forgaarden i 1. etg. bor Sofie, Kristiane og Ragna på henholdsvis 23, 22 og 20 år. De er alle syersker og Sofie står oppført som husmor, de to andre som «losjerende, hørende til familien». Alle tre er ugift. Ettersom de har samme etternavn er det fristende å tro at de er søstre, men de er født på tre forskjellige steder.
Husleien er også her 13 kroner i måneden.

Inn mot forgården i første etasje ligger en av de litt større leilighetene med to rom og kjøkken.
Her er husleien høyere, 19 kroner i måneden. I den ene bor ekteparet Albert og Hedwig som er 35 og 32 år gamle med den to år gamle sønnen Harry. Foreldrene er tyske og må ha kommet til Norge for relativt kort tid siden for Harry står oppført som født i Tyskland og med statsborgerskap Hamburg akkurat som foreldrene. Albert forsørger familien ved å arbeide som «Gummi Vorarbeider/Fabrikformand», Hedwig står oppført med yrke hustru.

Dannevigsveien 8 ble oppført for O. Olsen av arkitekt Kristen Tobias Rivertz i 1893, altså før Det Rivertzke kvartal som ble til rundt 1910-1912. Huset er i tlnærmet sveitserstil. I 1958 ble det kjøpt av Oslo kommune og forvaltet av UNGBO. I 2009 ble den overført til Boligbygg Oslo for så å bli solgt til private investorer i 2011.

Comments are closed.