A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Fargerikt på River`n

DSC_6449_1
DSC_6461DSC_6458DSC_6457DSC_6443_a
Arkitekt Kristen Tobias Rivertz har satt preg på Oslo ved å tegne boliger av enkel, men god standard for arbeiderklassen. Han hadde startet et aksjeselskap og kommunen gikk inn med støtte. I løpet av 1912 sto Det Rivertzske kompleks på Sagene klar for innflytting. Komplekset besto av 15 bygninger med til sammen 479 leiligheter og 365 av disse var ett-værelses leiligheter. Det var vannklosett på gangen.
De aller fleste som flyttet inn kom fra trange boliger med svært lav standard. Trehus, for det meste. Det var ikke uvanlig at en familie på begynnelsen av 1900-tallet bodde på ett rom og kjøkken og delte entré/gang med naboen samt hadde felles utedo i bakgården.
To kvinner ble på slutten av 1990-tallet intervjuet om sin oppvekst i River`n. Dette står å lese hos Byrkivet:

Ei kvinne forteller fra oppveksten på ett rom og kjøkken. Hun var yngst av syv søsken. Faren var grunnarbeider innenfor bygningsbransjen og eldre søsken hjalp også til med penger: «Ja, det var trangt. For det var jo senger overalt. Det var flatsenger og det var feltsenger og på kjøkkenet var det jo ei feltseng og en svær sofa. Der lå vi tre søsknene. Jeg på midten, på pinnen.» Mamma og pappa lå i en svær seng med messingkuler i den ene kroken i stua, og brødrene lå på flatsenger i en annen krok.
Det fantes større familier i komplekset. En annen informant kom fra en familie på tolv. I deres familie spiste og arbeidet de på skift. Stoler og krakker var det til alle tolv, møbler for øvrig var to kommoder, to bord og en buffet: «Det var så fattig som det kunne blitt, rett og slett, for det at vi hadde ikke plass. Det var ikke plass.»

Arkitekt Kristen Tobias Rivertz har fått oppkalt en plass etter seg rett ved boligene; Arkitekt Rivertz’ plass. Plassen ligger ved krysset mellom Uelands gate og Griffenfeldts gate.

11 kommentarer tilFargerikt på River`n

 • Har alltid likt River’n. Har aldri vært inne der, men det ser så fint ut med de forskjellige fargene på blokkenen. Skikkelig fargeklatt det der. Fint med litt historikk, setter det jo litt i perspektiv. De fleste av oss bor nok overdådig i forhold.

 • Jeg har også likt disse blokkene.
  Vannklosett på gangen var nok et framskritt i forhold til alle gårdene som hadde utedoer eller dumpedo i baktrappa.
  Men folk bodde virkelig trangt en gang i tiden!

 • Jeg gikk i sentrum av Bergen på søndag og tenkte på dine fine bybilder, men det var søren ikke lett under paraplyen og mellom vindkastene å få til noen bra bilder.

 • det er en flott bygningsmasse som jeg alltid merker meg når jeg reiser forbi 🙂

  Av og til kan jeg bli overrasket over hvor fort det har gått med bostandarden. Også sånne småting, som hvordan studenter bor. På femti og sekstitallet så var det jo slettes ikke vanlig at man kunne lage varm mat på hybel, og ikke alle hadde tilgang til kjøkkenet der de leide rom – så de spiste på skolen eller i studenforeningshus, eller på kafe. Når jeg hadde hybel så var det fremdeles ikke helt utenkelig å leie rom med tilgang til kjøkken selv om det jo ikke akkurat var vanlig, men nå kun noen år senere så ser jeg jo at flere og flere av studentene forventer å ha egen leilighet med alle fasiliteter fra første studiedag.
  hehe, snål digresjon kanskje, men du fikk meg til å tenke litt.

 • Det var trange kår den gangen, men det gikk jo sin gang det også, bare det at det var vannklosett var vel stort den gang antar jeg. Flotte bilder du har fått av byggene og detaljer.

 • Hallo i luken.
  Som vanlig en flott og informativ post med fine bilder.

 • Ser litt trangt ut, men fargerike er de iallefall.

 • Og siden den gang har vel mange små ettroms blitt noen færre flerroms?
  Jeg liker disse små glimtene tilbake i tid. Du er så god til å gi akkurat passelig mye inntrykk til å pirre nysgjerrigheten. Og det om ting de aller fleste av oss bare suser forbi.
  Vakre bygninger, syns jeg. De gjorde seg virkelig i sin nyoppussede skrud.

 • Lokalhistorie er alltid spennende. Det er ikke mange år siden standarden var en helt annen enn den var i dag. Man venner seg raskt til luksus og forbruk. Bloggen din gjør Oslo til en mer interessant by. Bra blogg!

 • Monsebakken

  Jeg har faktisk bodd i en av de grønne blokkene her, visstnok i nyere tid, (2003-2004), men der jeg bodde var det da to doer på gangen, fordelt på fire leiligheter. Dusj og vask på eget bad i leiligheten, men det var smått. I en av de røde ovenfor meg i Pontoppidansgate var det eget toalett i leiligheten, men da sto også dusjen på kjøkkenet. Fint sted. Savner Sagene veldig, selvom Gamlebyen er et bra sted å bo.

  • Næh, så artig å lese! Jeg hadde forestilt meg at det var blitt mer modernisert i dag. Sagene er et fint område, synes jeg.
   Velkommen hit, forresten!