A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Da jeg var barn satt det en sjimpanse i butikkvinduet på skrå tvers overfor Halléngården

Vi bodde på Kjelsås den gangen og moren min tok med seg søsteren min og meg med trikken for å handle på Grünerløkka. Når hun skulle til Hallén, visste vi at vi kunne se på apen når hun var ferdig i butikken. Eller se på. Når sant skal sies plaget vi den ved å banke på vindusruten. Vi ville så gjerne ha en ape og kunne ikke skjønne hvorfor faren vår ikke ville kjøpe en til oss. Han ga oss to hvite mus i stedet.

Over til Hallén. Her er det ikke mulig å handle noe som helst lenger ettersom butikken ble nedlagt i 2004. Og siden har den bare stått slik og forfalt. På Byantikvarens gule liste står det at bygningen er: «Fredet med bygningsdeler, konstruksjon, eksteriør, butikkinteriører og løst inventar. Kgl.res murgård. Også Spes.bev. PBL §25.6»

Byen i forandring har skrevet om gården flere ganger og har blant annet et innlegg fra 2008 hvor de viser bilder av interiøret. Ta en titt her: Halléngården, døra sto åpen
Gården kalles Halléngården etter Thorleif Hallén som kjøpte den på 1930-tallet for å drive klesforretning i første etasje. Og det var det som sagt helt til 2004. Selve bygningen er fra tiden rundt 1880 da de fleste av gårdene på Grünerløkka ble oppført. Da Hallén overtok den fikk han den pusset opp og gjort om noe ved arkitekt Ole Sverre.

Dessverre kan jeg ikke vise bilde av noen sjimpanse så det får duge med to flamingoer som vansmekter i vinduet i Halléngården.

Artikkel om Halléngården hos Arc! Halléngården, Thorvald Meyers gate 59

19 kommentarer tilDa jeg var barn satt det en sjimpanse i butikkvinduet på skrå tvers overfor Halléngården

 • Jeg synes jeg leste noe om at H&M ønsket å starte butikk der, men at det ble litt problematisk siden bygningen er fredet og de dermed ikke kan sette opp et digert H&M-skilt over inngangen. Jeg tror det hadde blitt kjempefint om det ble åpnet en nyretro-butikk der, hvor man kan kjøpe klær som er i stil med moten på 20-, 30-, 40- og 50-tallet. Det hadde vært stas.

 • Aha, så nå at det stod om H&M på den siden du lenket til. Og jeg visste ikke at det var så vakkert interiør i Halléngården! Jeg håper, håper, håper, håper det snart blir tilgjengelig for allmuen!

 • Ja, er det ikke undelerlig, at enkelte ting fra barndommen sitter litt som spikra.
  Du fikk ingen ape, og jeg fikk ingen platåstøvletter 🙁 en kan le av det i dag, men du som en husker det såret. En hadde jo så lyst på, for alle andre du vet….

  En utrolig vakker butikk bygning er det jo da, se bare på de detaljene helt øverst mot møne…, ingen som lager slikt i dag desverre.

  Ha en superkjekk søndag da Anne-Sofie, og jeg smiler vettu for at du endelig er tilbake.

 • Fra erverdig konfeksjonsforretning til falleferdig plakatoppklistringsanlegg. Ikke akkurat noen god utvikling for et flott bygg.
  Godt at sånne som deg tar fram byhistorien og holder den i live.
  Syns det er godt at dere ikke fikk ape, jeg. Gæli nok med den som stod og vansmektet i Hallénbygget. På noen områpder har da verden gått et og annet skrit framover.

  • Nei, veldig synd at bygningen står slik. Og innvendig har den en del art deco- innredning som også hadde vært artig å se.
   Jada, som voksen ser jeg at det var godt vi ikke fikk apekatt. Jeg husker ikke når det kom forbud mot å ha eksotiske dyr som kjæledyr, men det er lenge siden.
   Det å ha en ape i et butikkvindu var jo egentlig dyreplageri.

 • En ekte sjimpanse? Det er jo helt sinnsykt! I et vindu… Mye rart i Oslo gett. Men skjønner godt at det er noe et lite barn kan få lyst på. To hvite mus har liksom ikke helt samme svungen over seg, selv om de har mer enn nok svung i seg selv. Far hadde rotter han. Og når han var liten så dro de til Bergen sin by sitt sentrum og da gikk de alltid inn i en dyrebutikk som lå bak politistasjonen. Der hadde de en tam ravn, og den kunne snakke. Når man sa noe til den så skrek den alltid tilbake: Kan du snakke? Far har fremdeles lyst på ravn.
  Men to flamencoer i plast er pokker ikke å forakte det heller 😛

 • Tiden vil vise, men det er jo synd hvis det skulle forfalle helt.

 • Den apen i vinduet på skrått overfor Halléngården, var det der det er lampebutikk nå? Hva var det i butikken den gang? Husken du noe mer om apen? Det er jo en spennende historie.

  • Det var en dyrebutikk der apen satt.
   Jeg tok et bilde av husrekken der dyrebutikken lå den gangen, men jeg kan ikke huske om den lå der det ligger noe som heter Insomnia (rett nedenfor Elna symaskinbutikk) eller huset nedenfor der igjen.
   Husker ikke så mye annet enn at den slo på glassruten tilbake når vi sto utenfor og slo fra utsiden. Jeg tror nok at det er mange som husker apen fremdeles. Det jeg selv husker om den må ha vært fra slutten av 1960-tallet, men jeg tror det var dyrebutikk i mange år der etter det.

 • Stor skam at Halléngården står som den gjør. Heldigvis er interiøret nokså intakt. Har faktisk vært og handlet med gamle Hallén, nokså spesiell butikkmann. Ikke lett å ha egne meninger når man skulle kjøpe noe av ham.

 • Trist å se at slik blir stående og forfalle, kanskje det er i håp om at det skal bli så dårlig at noen av kravene må legges på is og at det kan bli «nytt og moderne», er det ikke gjerne slik de gjør det da? Tiden leger alle sår sies det, men ikke alle…
  En sjimpamse hadde vært tingen å hatt, hehe, kan vel i grunn forstå at han ikke kjøpte den til dere.

 • Og hos Hanske-Hallén på Karl Johan huserer visstnok Tre Brødre. Er det forresten noen sammenheng, noen forbindelse mellom dem?

  Det er så usigelig godt å ha deg tilbake, Anne-Sophie. Du aner ikke hvor godt det er å ha et sted å gå, når hjemlengselen blir for intens.

 • Deilig med denne mimringen din, får meg til å tenke tilbake på episoder …

  ønsker deg en god solrik påske, ikke det at dagen i dag har løfter om sol men ;-(

  … og så hvite rotter da gitt J;_)))

 • Deilig med denne mimringen din, får meg til å tenke tilbake på episoder …

  ønsker deg en god solrik påske, ikke det at dagen i dag har løfter om sol men ;-(

  … og så hvite mus da gitt J;_)))

  • når jeg ikke en gang klarer å huske hva jeg leser, blir det i et forsøk på å rette feil, dobbelt opp 😉