A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Soltørkete leirehus i Frølichbyen

Geitmyrsveien er en gate på St.Hanshaugen med biler og busser dundrende forbi når du nærmer deg Tannlegehøgskolen. Husene er fra forskjellige tidsepoker og gaten er et eldorado for de av oss som er begeistret for arkitektur og historie.

Geitmyrsveien 44, 46 og 48

Geitmyrsveien 44, 46 og 48

Frølichbyen heter dette området og det har en helt spesiell historie. Fritz Heinrich Frølich (1807-1877) var en forretningsmann med mange jern i ilden. Han er blant annet kjent for Hjelpestikkene. Han ville vise at det gikk an å bygge rimelige boliger for arbeidere ved å benytte soltørket leire som materiale. Han samarbeidet med en annen forretningsmann – Anton Schjøth – og fikk den kjente arkitekten Georg Andreas Bull til å tegne husene. Bull står bak mange bygninger både i Oslo og andre steder i landet og har bl.annet tegnet Vestbanestasjonen.
Geitmyrsveien 44Anton Schjøths gateAnton Schjøths gateAnton Schjøths gate
Leiren som er benyttet kom fra grunnen husene ble bygget. Tilsammen 11 arbeiderboliger ble bygget i perioden 1870-1872 og de er alle i dag på Byantikvarens Gule liste og er vernet.
Særlig vellykket som sosial bygging ble dette ikke, dessverre. Allerede da husene var nye var de for dyre å kjøpe for såkalt vanlige arbeidsfolk.
Kilder
Byantikvarens gule liste
Oslo Byleksikon
Fritz Heinrich Frølich
WIKI: Fritz Heinrich Frølich
Georg Andreas Bull
Arc!

12 kommentarer tilSoltørkete leirehus i Frølichbyen